top of page

רציונל הכנס

"גאולת הארץ לא תוכל לבוא אלא על ידי עבודה... אבל בעיקר על ידי עבודת כפיים, ובייחוד על ידי עבודה בתוך הטבע ...פה יש מהפכה יסודית ברוח, בהרגלי החיים, ביחס אל החיים ובטעם החיים, ויש מהפכה גם במחשבה, באופן השגת חזיונות החיים."

 

ב-2018 הדבר הכי טרנדי בחינוך ובכלל, הוא חדשנות. חדשנות, טכנולוגיה, דיגיטל ועוד מילים פורצות דרך מעולם העסקים.

הכנס שלנו לכאורה, חוזר בזמן, אל מילים ישנות כמו טבע, עמל ועבודת אדמה.

לכאורה - כי גילינו מהר מאוד שאנחנו ממש לא לבד. בחלק לא קטן ממחוזות החינוך החדשנות היא החיבור לאדמה, לחקלאות וליציאה לטבע.

ועוד דבר גילינו- שאין סתירה בין השניים. ישראל נחשבת למובילת חץ בשילוב חדשנות בחקלאות,  למרות האתגרים הרבים הניצבים בפניה.

 

***

בתקופת קום המדינה ברור היה לכל כי עמל כפיים הוא ערך, ועבודת אדמה היא ציונות. אולם נדמה כי על אף ישיבתנו על אדמתנו, נתרחקנו ממנה במובן הפיזי. כשאדמת מולדת מגדלת כבר דור רביעי וחמישי היא עשויה להפוך למובן מאליה, והחיבור לשורשיה הולך ונחלש. רבים מטילים כיום ספק - האמנם עמל כפיים ועבודת האדמה הן ערך? האמנם חקלאות היא ציונות? ומי אמר שעבודה, משמעה בהכרח, מאמץ, עמל וזיעה?

המושג עבודה השתנה לעבודת הלב ועבודת הרוח

היצירה משמעה - היי-טק ואמנות ורפואה.

אולם אנו יודעים וחשים כי גופנו ואף רוחנו, משוועים הם לחיי עמל. וכי מה שנקנה במאמץ - ערכו רב יותר.

היי טק, אמנות ורפואה ניתן לעשות בכל העולם הגדול, וכיצד נדע שזוהי מולדתנו?

בשנים האחרונות צצים כפטריות לאחר הגשם, בתי ספר המשלבים חקלאות לצד הלימוד הקונבנציונאלי. חוות חקלאיות ומופי"ם פותחים את שעריהם לילדים ולבני נוער, וצעירים רבים בוחרים לעבוד ולשמור על האדמה, לפני ואחרי הצבא.

רוח האומה ורוח האדם רוצות לחזור לשורשיות הזאת.

משה אונא, ידע מה הוא כותב כשהניח את הטבע כאחד מחמשת היסודות לחינוך:

"הטבע צריך שיהיה יסוד מהותי בחינוך. ילדינו צריכים לדעת ולהרגיש את הקשר בין האדם והעולם הנברא. הם צריכים לדעת שהאדם הוא חלק מהעולם, וגם העולם הוא חלק ממנו"

 

הרבה לפני המצאת המילים "קיימות" ו"אורגני" – הבינו מנהיגינו כי האדם הוא חלק אינהרנטי מהעולם וככזה עליו לחוות אותו ולחיות בתוכו באופן יומיומי.

רבים נעזרים כיום בחקלאות ובטבע ככלי חינוכי להצמחת האדם ולעבודה על מידותיו, אולם עלינו להמנע מלהופכם לכלי מלאכותי אלא לפעול כך שיהיו האדם והעולם, שזורים זה בזה כשני ערכים. כך תיעשה החוויה אותנטית וקיומית. "כי האדם עץ השדה".

 

***

כנס החינוך תשע"ט מזמין את משתתפיו לחוות באופן בלתי אמצעי את העולם. בכנס נתחקה אחר מקורות ההשראה לתפיסת עולמנו, נחזה במו עינינו בחקלאות חדשנית, נכיר מקרוב חינוך חקלאי כדרך חיים, ניגע באדמה, נתנסה ביצירה ייחודית בטבע, נחבר בין עבר ועתיד, ובין מסורת וחידוש בתחום המלאכה, נחשוב יחד על האופן בו ניתן לחיות ולחנך לכך למרות החסמים העומדים בפנינו, נשתף בעשייה של כל אחד ואחת בנושא זה ונחדד את הערכים הללו כחלק מסט ערכי תורה ועבודה.

 

"רק השיבה למקור, לאדמתה, יכולה להחזיר לשמשנו את כוח היצירה המקורי ולחדש את רוחו וגופו של העם"

(אל השדה/שלום קרניאל)

bottom of page